Lussekatter
Lussekatter er fast innslag på Luciadagen den 13. desember. Inviter til fest denne mørke kvelden i desember og nyt nybakte lussekatter
Over 60
Lenke kopiert!
Ingredienser
Denne oppskriften gir ca. 20 lussekatter |
|
750 - 800 g | Møllerens Hvetemel siktet |
150 g | sukker |
1/2 - 1 ts | salt |
2 ts | kardemomme (kan sløyfes) |
150 g | smør eller margarin (smeltet) |
5 dl | melk |
50 g | fersk gjær eller 1 pk tørrgjær |
1/2 - 1 g | safran (avhengig av hvor sterk farge du ønsker på deigen). Alternativt kan du bruke 1/2 - 1 ts gurkemeie |
1 stk | sammenpisket egg til pensling |
Rosiner til pynt |
Slik gjør du
1
|
Bland sammen smeltet smør/margarin og melk. Rør inn safran/ gurkemeie |
2
|
Bland alle ingrediensene og elt sammen i en kjøkkenmaskin i ca. 10 min til deigen blir smidig og glatt. Hold gjerne tilbake litt mel slik at du kan justere konsistensen |
3
|
Dekk deigen med et klede eller plast og sett den på et lunt sted i ca. 30 min |
4
|
Del deigen i 20 biter. Trill bitene ut til avlange pølser og form lussekatter etter ønske. Sett dem på et stekebrett som er dekket med bakepapir |
5
|
Pensle med egg og dekorer med rosiner |
6
|
Stekes midt i ovnen ved ca. 225 °C til de er gyllen brun. Steketid 8 – 10 min avhengig av ovn |
7
|
Avkjøles på rist |
Lussekattene kan fryses, men er aller best ferske |