Grov surdeigsstarter
Grov surdeigsstarter

Grov surdeigsstarter

Surdeig lages ikke på 1-2-3, men resultatet er absolutt verdt innsatsen. Her viser vi deg hvordan du steg for steg kan lage din egen surdeig


Over 60

Middels


Lenke kopiert!

Steg for steg

Mat surdeigen med mel og vann

Mat surdeigen med mel og vann

Rør godt sammen

Rør godt sammen

La surdeigen hvile under plastfolie eller i en boks/krukke med lokk

La surdeigen hvile under plastfolie eller i en boks/krukke med lokk

Neste dag skal du se at det er bobler på toppen av surdeigen. Gjenta da mateprosessen til du har en bakeklar surdeig

Neste dag skal du se at det er bobler på toppen av surdeigen. Gjenta da mateprosessen til du har en bakeklar surdeig

Ingredienser

Møllerens Hvetemel sammalt finmalt
Vann

Tips

Du kan også bruke andre meltyper som rug, bygg, havre eller spelt

Slik gjør du

Dag 1

1
Rør sammen 200 g Møllerens Sammalt Hvete og 200 g vann i en glasskål (eller boks med lokk). Dekk med plast og la stå lunt i 24 timer

Dag 2

2
Hvis blandingen har begynt å boble forsetter du til neste steg, hvis ikke lar du den stå 24 timer til
3
Ta til side halvparten av starteren fra dag 1 og tilsett 100 g Møllerens Sammalt Hvete , 100 g Møllerens Siktet Hvetemel og 200 g vann. Rør sammen, dekk til og la stå lunt 24 timer

Dag 3

4
Gjenta dag 2

Dag 4

5
Gjenta dag 2

Dag 5

6
Nå skal surdeigsstarteren begynne å bli klar. Dersom den har en syrlig lukt og består flytetesten beskrevet under, er den klar til bruk
7
Flytetest: Hiv en liten klump starter ned i et glass med lunket vann, hvis klumpen flyter opp er surdeigsstarteren klar til bruk

Oppbevaring

Oppbevar surdeig i kjøleskapet i en tett beholder, ta den ut 1 gang i uken og frisk den opp


Når du skal bake med surdeigen

  • Ta starter ut av kjøleskap og la den stå i romtemperatur 1 time.
  • Ta den mengden av surdeigen du trenger til å bake brød med, men gjem 200 g til å videreføre surdeigen etter oppskriften under
  • Til baking anbefales det å bruke 10-30% surdeig av mel mengden i oppskriften
  • Du kan fint bake brød bare med surdeig, mel, salt og vann, men ønsker du litt volum på brødet anbefales å tilsette 10 g gjær pr. kg mel

Vedlikehold

  • Oppfriskning av surdeig: 200 g starter tilsettes 100 g Møllerens Sammalt Hvete, 100 g Møllerens Siktet Hvetemel og 200 g vann. Rør sammen og sett tilbake i kjøleskapet

Produkter du kan benytte til denne oppskriften

Lignende oppskrifter

Speltbrød med surdeig

Speltbrød med surdeig

Over 60

Middels

Surdeigsstarter med spelt

Surdeigsstarter med spelt

Over 60

Middels