Eltefritt brød
Eltefritt brød er etter hvert blitt en velkjent brødbakemetode. Det tar litt tid, men er veldig enkelt og verdt å vente på. Brødet blir saftig og godt med en sprø skorpe. Bruk Møllerens hjemmebaktblandinger og du kommer enklere til målet.
Over 60
Middels
Lenke kopiert!
Steg for steg
Ingredienser
1 pk | Møllerens Kornbrød |
1/2 - 1 ts | tørrgjær (1/4 pk fersk gjær) |
8 dl | kaldt vann |
Bruk gjerne en annen variant av Møllerens Hjemmebaktserie, som Solsikkebrød, Havrebrød eller Fullkornsbrød. Du kan erstatte 1 pk brødmiks med 1 kg mel etter eget ønske |
Slik gjør du
Eltefritt langtidsbrød |
|
1
|
Tøm en pose Møllerens Kornbrød i en romslig bakebolle |
2
|
Tilsett 1/2 – 1 ts tørrgjær (¼ pk fersk gjær) og 8 dl kaldt vann |
3
|
Rør sammen med en sleiv til deigen er blandet |
4
|
La deigen stå tildekket i bollen i romtemperatur i 12-18 timer |
Eltefritt korttidsbrød |
|
5
|
Tøm en pose Møllerens Kornbrød i en romslig bakebolle |
6
|
Tilsett 2 ts tørrgjær (ca. ½ pk fersk gjær ) og 8 dl lunkent vann (38-40 °C) |
7
|
Rør sammen med en sleiv til deigen er blandet |
8
|
La deigen stå tildekket i en bolle på et lunt sted i ca. 1 time |
9
|
Rør deigen sammen igjen og la stå tildekket ca. 1 time til |
Lag eltefrie brød i jerngryte (4,2 l) |
|
10
|
Velg en av oppskriftene over og følg fremgangsmåte for denne |
11
|
Ha godt med mel på bordet, hell deigen over. Deigen skal så brettes sammen |
12
|
Bruk en sleiv eller hendene. Deigen brettes mot midten, som en konvolutt |
13
|
Gjenta dette et par ganger. Hvis deigen er veldig klissete så ha mer mel på |
14
|
Deigen legges med brettsiden ned på et melet bord |
15
|
Legg bakebollen over og la det heve i 1 ½ - 2 timer |
16
|
Når det er gått 1 ½ time så setter du stekeovnen på 250°C, setter så inn gryten med lokk og la den stå i ca ½ time så den blir skikkelig varm |
17
|
Ta så ut gryten og legg brødet forsiktig oppi. Stekes i 40 min, ta av lokket og senk temperaturen til 225°C og stek i 20 min til |
18
|
Brødet tas ut av gryten og avkjøles på rist |
Brødene kan også stekes i vanlig brødformer. Sett ovnen på 250°C. Smør to 1 ½ l brødformer med olje. Fordel deigen forsiktig i brødformene, dryss litt mel på toppen. Sett brødene på nederste rille i ovnen. Senk temperatur til 220°C og stek i ca. 45 min |