Eltefritt brød
Eltefritt brød

Eltefritt brød

Eltefritt brød er etter hvert blitt en velkjent brødbakemetode. Det tar litt tid, men er veldig enkelt og verdt å vente på. Brødet blir saftig og godt med en sprø skorpe. Bruk Møllerens hjemmebaktblandinger og du kommer enklere til målet.


Over 60

Middels


Lenke kopiert!

Steg for steg

Ingredienser

1 pk Møllerens Kornbrød
1/2 - 1 ts tørrgjær (1/4 pk fersk gjær)
8 dl kaldt vann

Tips

Bruk gjerne en annen variant av Møllerens Hjemmebaktserie, som Solsikkebrød, Havrebrød eller Fullkornsbrød. Du kan erstatte 1 pk brødmiks med 1 kg mel etter eget ønske 

Slik gjør du

Eltefritt langtidsbrød

1
Tøm en pose Møllerens Kornbrød i en romslig bakebolle
2
Tilsett 1/2 – 1 ts tørrgjær (¼ pk fersk gjær) og 8 dl kaldt vann
3
Rør sammen med en sleiv til deigen er blandet
4
La deigen stå tildekket i bollen i romtemperatur i 12-18 timer

Eltefritt korttidsbrød

5
Tøm en pose Møllerens Kornbrød i en romslig bakebolle
6
Tilsett 2 ts tørrgjær (ca. ½ pk fersk gjær ) og 8 dl lunkent vann (38-40 °C)
7
Rør sammen med en sleiv til deigen er blandet
8
La deigen stå tildekket i en bolle på et lunt sted i ca. 1 time
9
Rør deigen sammen igjen og la stå tildekket ca. 1 time til

Lag eltefrie brød i jerngryte (4,2 l)

10
Velg en av oppskriftene over og følg fremgangsmåte for denne
11
Ha godt med mel på bordet, hell deigen over. Deigen skal så brettes sammen
12
Bruk en sleiv eller hendene. Deigen brettes mot midten, som en konvolutt
13
Gjenta dette et par ganger. Hvis deigen er veldig klissete så ha mer mel på
14
Deigen legges med brettsiden ned på et melet bord
15
Legg bakebollen over og la det heve i 1 ½ - 2 timer
16
Når det er gått 1 ½ time så setter du stekeovnen på 250°C, setter så inn gryten med lokk og la den stå i ca ½ time så den blir skikkelig varm
17
Ta så ut gryten og legg brødet forsiktig oppi. Stekes i 40 min, ta av lokket og senk temperaturen til 225°C og stek i 20 min til
18
Brødet tas ut av gryten og avkjøles på rist

Tips

Brødene kan også stekes i vanlig brødformer. Sett ovnen på 250°C. Smør to 1 ½ l brødformer med olje. Fordel deigen forsiktig i brødformene, dryss litt mel på toppen. Sett brødene på nederste rille i ovnen. Senk temperatur til 220°C og stek i ca. 45 min

Produkter du kan benytte til denne oppskriften