{"id":12610,"name":"Heving av deig","url":"heving-av-deig\/","created":"2021-06-24T10:51:28.000000Z","updated":"2022-03-09T15:19:04.000000Z","author":null,"mainMarket":"tips","related_products":[],"related_recipes":[],"related_articles":[],"image":{"file":"13606","path":"1646228028\/bakeskole-heving-og-elting15.jpg","name":null,"description":null},"market":"tips","category":[],"hide-in-article":false,"intro":"Du kan ikke bake et godt br\u00f8d uten at deigen hever f\u00f8rst. N\u00e5r det kommer til heving, er det spesielt to ting du skal v\u00e6re oppmerksom p\u00e5: Tid og temperatur. Her kan du lese v\u00e5re beste baketips for heving av ulike deiger.","fill-mode":false,"hide-intro":false,"article":null,"articleLarge":[{"header":"Heving av gj\u00e6rdeig ","content":null,"type":"textBlock"},{"left-col":"<p>Bilde: Gj\u00e6rdeig i en bakebolle med klede<\/p>\r\n","right-col":"<p>Noen ganger kan det v\u00e6re fristende \u00e5 hoppe over hevingen for \u00e5 spare tid, men det l\u00f8nner seg sjeldent. En gj\u00e6rdeig krever god tid b\u00e5de til \u00e5 forheve og etterheve. Heving gj\u00f8r nemlig at det ferdige br\u00f8det f\u00e5r en god konsistens og smak.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>N\u00e5r deigen er ferdig eltet, m\u00e5 den heve. Dersom deigen ikke f\u00e5r heve, eller ikke f\u00e5r hevet lenge nok, vil du f\u00e5 et tungt og flatt bakverk. Forheving betyr at du lar deigen hvile f\u00f8r du g\u00e5r videre med forming av deigen. Du kan heve i den bollen du har eltet deigen i, en annen bolle eller p\u00e5 kj\u00f8kkenbenken. Det er viktig \u00e5 dekke til deigen n\u00e5r den hever slik at den ikke t\u00f8rker ut. Til dette kan du bruke lokk, plast eller et klede. Et fuktig klede holder mer fuktighet inne i deigen enn et t\u00f8rt klede.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n","type":"twoColBlock"},{"header":null,"content":"<p>N\u00e5r det gjelder hevetid er det vanskelig \u00e5 si noe helt bestemt, da det vil varier etter for eksempel type deig, temperaturen p\u00e5 r\u00e5varene og romtemperatur. En tommelfingerregel er derfor \u00e5 la deigen heve til omtrent dobbel st\u00f8rrelse. Ta derfor hevetiden i oppskriften som en veiledning. For \u00e5 sjekke om bakverket er ferdig hevet trykker du fingeren din forsiktig ned i deigen. Dersom gropen gradvis forsvinner av seg selv er bakverket ferdig hevet. Du skal n\u00e5 ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.\u00a0\u00a0\u00a0<\/p>\r\n\r\n<div data-oembed-url=\"https:\/\/vimeo.com\/683779146\">\r\n<div style=\"left: 0; width: 100%; height: 0; position: relative; padding-bottom: 56.25%;\"><iframe allow=\"encrypted-media;\" allowfullscreen=\"\" scrolling=\"no\" src=\"https:\/\/player.vimeo.com\/video\/683779146?h=af9eec83b4&app_id=122963&byline=0&badge=0&portrait=0&title=0\" style=\"top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; position: absolute; border: 0;\"><\/iframe><\/div>\r\n<\/div>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>Mens forheving er viktig for at den gode smaken skal f\u00e5 utvikle seg, er etterheving helt n\u00f8dvendig for \u00e5 f\u00e5 luftig bakst. N\u00e5r deigemnene er lagt p\u00e5 et bakebrett med bakepapir eller i smurte br\u00f8dformer er det klart for etterheving. Legg et fuktig klede over deigen. Etterheving tar typisk mellom 30-60 minutter. Med rugbr\u00f8d skal du imidlertid beregne rundt 60 minutter.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"Kaldheving","content":"<p>Kaldheving, eller langtidsheving, betyr at man bruker kald veske istedenfor lunken, og lar deigen heve over laaang tid i kj\u00f8leskapet eller p\u00e5 kj\u00f8kkenbenken. Da kan du for eksempel r\u00f8re sammen deigen kvelden i forveien og la den heve i kj\u00f8leskapet over natten for \u00e5 raskt og enkelt bake ut rundstykker morgenen etter. Som utgangspunkt kan alle deiger med gj\u00e6r kaldheves. Hvis oppskriften ikke er laget til kaldheving, er tommelfingerregelen at du bruker halvparten av gj\u00e6ren som st\u00e5r i oppskriften. N\u00e5r du kaldhever f\u00e5r deigen tid til \u00e5 utvikle smak fordi melkesyren i br\u00f8det utvikler seg. Baksten blir luftig, saftig og mer holdbar.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>N\u00e5r det st\u00e5r at deigen skal heve over natten, betyr det som utgangspunkt 12 timer. Heveprosessen g\u00e5r veldig tregt i kj\u00f8leskapet, som betyr at du m\u00e5 bake med deigen innen 24 timer. G\u00e5r det lengre tid kan du risikere at deigen begynner \u00e5 r\u00e5tne. Da faller den sammen og begynner \u00e5 lukte syrlig. Da har deigen hevet for lenge og skal ikke brukes, s\u00e5 f\u00f8lg med.<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"Heving med surdeig ","content":"<p>Surdeig har blitt et popul\u00e6rt hevemiddel blant mange. Surdeigen gir nemlig br\u00f8det b\u00e5de smak og luftighet. Du kan bruke surdeig som det eneste hevemiddelet, eller du kan kombinere det med litt gj\u00e6r dersom du ikke er sikker p\u00e5 om din surdeig er klar for \u00e5 bakes med. Surdeig kan heve p\u00e5 forskjellige m\u00e5ter. Ofte er oppskriften at deigen skal brettes under hevingen for \u00e5 f\u00e5 luft i deigen, br\u00f8det formes og etterheves. Les derfor oppskriften godt f\u00f8r du begynner \u00e5 bake for \u00e5 se hvilken hevemetode som passer til det du skal bake.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n\r\n<div data-oembed-url=\"https:\/\/vimeo.com\/683787910\">\r\n<div style=\"left: 0; width: 100%; height: 0; position: relative; padding-bottom: 56.25%;\"><iframe allow=\"encrypted-media;\" allowfullscreen=\"\" scrolling=\"no\" src=\"https:\/\/player.vimeo.com\/video\/683787910?h=cadef5c945&app_id=122963&byline=0&badge=0&portrait=0&title=0\" style=\"top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; position: absolute; border: 0;\"><\/iframe><\/div>\r\n<\/div>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"I hevekurv","content":"<p>\u00d8nsker du at br\u00f8det skal holde formen sin n\u00e5r det etterhever, kan du la det heve i en hevekurv. P\u00e5 den m\u00e5ten hever br\u00f8det oppover og holder formen, fremfor at det bredder seg ut og blir litt flatere. Hevekurven gir ogs\u00e5 br\u00f8det en flott og rustikk overflate. Dryss mel i hevekurven, legg deigen i kurven, tildekk med et klede og la den heve i ca. 60 min i romtemperatur. Etter hevingen veltes br\u00f8det forsiktig ut av hevekurven p\u00e5 en bakeplate med bakepapir og stekes.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"Temperatur\u00a0\u00a0","content":"<p>Temperaturen betyr mye for gj\u00e6rens liv og aktivitet og dermed ogs\u00e5 hevingen av en deig. Gj\u00e6ren trives best ved 35-40\u2103. Jo lavere temperaturen er, desto saktere utvikler deigen seg. Ved h\u00f8y varme utvikler deigen seg raskt. Derfor hever br\u00f8d ogs\u00e5 mer n\u00e5r det kommer i ovnen. N\u00e5r br\u00f8det ditt skal heves betyr alts\u00e5 romtemperaturen mye. Temperaturen i deigen stiger n\u00e5r deigen elter, pass derfor p\u00e5 at du ikke bruker for varmt vann n\u00e5r du baker.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"Kan deigen heve for mye? ","content":"<p>N\u00e5r deigen din skal heve st\u00e5r det ofte i en oppskrift at den skal heve til dobbel st\u00f8rrelse. Her handlet det om at man holder \u00f8ye med deigen underveis for \u00e5 legge merke til n\u00e5r den begynner \u00e5 gi etter. Det viktigste er at du f\u00f8lger fremgangsm\u00e5ten i oppskriften. En deig kan nemlig overheve.\u00a0\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>N\u00e5r en deig hever for mye, kan du se dette ved at overflaten blir knudrete og deigen ser ut til \u00e5 ha falt litt sammen eller henger utover bollen din. Da klarer den ikke \u00e5 heve mer n\u00e5r den kommer i ovnen. Det kan resultere i et flatt eller tett br\u00f8d. Dersom deigen har overhevet kan du elte den sammen, forme baksten og etterheve.\u00a0 \u00a0<\/p>\r\n","type":"textBlock"}]}

Heving av deig

Du kan ikke bake et godt brød uten at deigen hever først. Når det kommer til heving, er det spesielt to ting du skal være oppmerksom på: Tid og temperatur. Her kan du lese våre beste baketips for heving av ulike deiger.

Heving av gjærdeig

Bilde: Gjærdeig i en bakebolle med klede

Noen ganger kan det være fristende å hoppe over hevingen for å spare tid, men det lønner seg sjeldent. En gjærdeig krever god tid både til å forheve og etterheve. Heving gjør nemlig at det ferdige brødet får en god konsistens og smak.  

Når deigen er ferdig eltet, må den heve. Dersom deigen ikke får heve, eller ikke får hevet lenge nok, vil du få et tungt og flatt bakverk. Forheving betyr at du lar deigen hvile før du går videre med forming av deigen. Du kan heve i den bollen du har eltet deigen i, en annen bolle eller på kjøkkenbenken. Det er viktig å dekke til deigen når den hever slik at den ikke tørker ut. Til dette kan du bruke lokk, plast eller et klede. Et fuktig klede holder mer fuktighet inne i deigen enn et tørt klede.  

Når det gjelder hevetid er det vanskelig å si noe helt bestemt, da det vil varier etter for eksempel type deig, temperaturen på råvarene og romtemperatur. En tommelfingerregel er derfor å la deigen heve til omtrent dobbel størrelse. Ta derfor hevetiden i oppskriften som en veiledning. For å sjekke om bakverket er ferdig hevet trykker du fingeren din forsiktig ned i deigen. Dersom gropen gradvis forsvinner av seg selv er bakverket ferdig hevet. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.   

 

Mens forheving er viktig for at den gode smaken skal få utvikle seg, er etterheving helt nødvendig for å få luftig bakst. Når deigemnene er lagt på et bakebrett med bakepapir eller i smurte brødformer er det klart for etterheving. Legg et fuktig klede over deigen. Etterheving tar typisk mellom 30-60 minutter. Med rugbrød skal du imidlertid beregne rundt 60 minutter.  

Kaldheving

Kaldheving, eller langtidsheving, betyr at man bruker kald veske istedenfor lunken, og lar deigen heve over laaang tid i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. Da kan du for eksempel røre sammen deigen kvelden i forveien og la den heve i kjøleskapet over natten for å raskt og enkelt bake ut rundstykker morgenen etter. Som utgangspunkt kan alle deiger med gjær kaldheves. Hvis oppskriften ikke er laget til kaldheving, er tommelfingerregelen at du bruker halvparten av gjæren som står i oppskriften. Når du kaldhever får deigen tid til å utvikle smak fordi melkesyren i brødet utvikler seg. Baksten blir luftig, saftig og mer holdbar.  

Når det står at deigen skal heve over natten, betyr det som utgangspunkt 12 timer. Heveprosessen går veldig tregt i kjøleskapet, som betyr at du må bake med deigen innen 24 timer. Går det lengre tid kan du risikere at deigen begynner å råtne. Da faller den sammen og begynner å lukte syrlig. Da har deigen hevet for lenge og skal ikke brukes, så følg med.

Heving med surdeig

Surdeig har blitt et populært hevemiddel blant mange. Surdeigen gir nemlig brødet både smak og luftighet. Du kan bruke surdeig som det eneste hevemiddelet, eller du kan kombinere det med litt gjær dersom du ikke er sikker på om din surdeig er klar for å bakes med. Surdeig kan heve på forskjellige måter. Ofte er oppskriften at deigen skal brettes under hevingen for å få luft i deigen, brødet formes og etterheves. Les derfor oppskriften godt før du begynner å bake for å se hvilken hevemetode som passer til det du skal bake.  

 

I hevekurv

Ønsker du at brødet skal holde formen sin når det etterhever, kan du la det heve i en hevekurv. På den måten hever brødet oppover og holder formen, fremfor at det bredder seg ut og blir litt flatere. Hevekurven gir også brødet en flott og rustikk overflate. Dryss mel i hevekurven, legg deigen i kurven, tildekk med et klede og la den heve i ca. 60 min i romtemperatur. Etter hevingen veltes brødet forsiktig ut av hevekurven på en bakeplate med bakepapir og stekes.  

Temperatur  

Temperaturen betyr mye for gjærens liv og aktivitet og dermed også hevingen av en deig. Gjæren trives best ved 35-40℃. Jo lavere temperaturen er, desto saktere utvikler deigen seg. Ved høy varme utvikler deigen seg raskt. Derfor hever brød også mer når det kommer i ovnen. Når brødet ditt skal heves betyr altså romtemperaturen mye. Temperaturen i deigen stiger når deigen elter, pass derfor på at du ikke bruker for varmt vann når du baker.  

Kan deigen heve for mye?

Når deigen din skal heve står det ofte i en oppskrift at den skal heve til dobbel størrelse. Her handlet det om at man holder øye med deigen underveis for å legge merke til når den begynner å gi etter. Det viktigste er at du følger fremgangsmåten i oppskriften. En deig kan nemlig overheve.  

Når en deig hever for mye, kan du se dette ved at overflaten blir knudrete og deigen ser ut til å ha falt litt sammen eller henger utover bollen din. Da klarer den ikke å heve mer når den kommer i ovnen. Det kan resultere i et flatt eller tett brød. Dersom deigen har overhevet kan du elte den sammen, forme baksten og etterheve.