{"id":10676,"name":"Bruk av br\u00f8dbakemaskin","url":"bruk-av-broedbakemaskin\/","created":"2016-11-01T12:27:00.000000Z","updated":"2021-06-23T08:43:35.000000Z","author":null,"mainMarket":"tips","related_products":[],"related_recipes":[],"related_articles":[],"image":{"file":"11245","path":"1493120404\/brdbakemaskin-trinn-2.jpg","name":null,"description":null},"market":"tips","category":[],"hide-in-article":false,"intro":"Om du \u00f8nsker \u00e5 bruke br\u00f8dbakemaskin n\u00e5r du skal bake br\u00f8d med v\u00e5rt mel eller v\u00e5re br\u00f8dmikser (mange av v\u00e5re br\u00f8dblandinger egner seg godt til \u00e5 bake i br\u00f8dbakemaskin) vil vi gjerne dele noen erfaringer og tips med deg","fill-mode":false,"hide-intro":false,"article":null,"articleLarge":[{"header":null,"content":"<p>F\u00f8rst er det\u00a0greit \u00e5 v\u00e6re oppmerksom p\u00e5 at det finnes en del forskjellige br\u00f8dbakemaskiner\u00a0som kan fungere ulikt. F\u00f8lg f\u00f8rst og fremst fremgangsm\u00e5ten som er beskrevet til\u00a0din br\u00f8dbakemaskin.\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>Vanlige mengder med melblanding, vann og gj\u00e6r\u00a0er:<\/p>\r\n\r\n<ul>\r\n\t<li>750 g eks\u00a0M\u00f8llerens Kornbr\u00f8d\u00a0+ 4,5 dl vann og 1 pose (ca 5ts) t\u00f8rrgj\u00e6r<\/li>\r\n\t<li>500 g eks\u00a0M\u00f8llerens Kornbr\u00f8d\u00a0(1\/2 pakke), 3 dl vann og \u00bd pose (ca 3 ts) t\u00f8rrgj\u00e6r<\/li>\r\n<\/ul>\r\n\r\n<p>Du m\u00e5 gjerne pr\u00f8ve deg litt frem, men v\u00e6r obs p\u00e5 at v\u00e5re 1 kg br\u00f8dblandinger\u00a0kan v\u00e6re litt for store for noen maskiner.\u00a0F\u00f8lg da heller tipset over.<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":"A - Start baking umiddelbart","content":"<p>Bruk denne fremgangsm\u00e5ten n\u00e5r du skal starte bakingen umiddelbart.<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"type":"resetBlock"},{"hideImageBorder":false,"image":{"file_id":11247,"path":"1493120406\/brdbakemaskin-trinn-1.jpg","title":null,"description":null},"imageText":"STEG 1: Gj\u00f8r maskinen klar til bruk. \u00c5pne lokket.","width":"small","position":"pull-left","format":true,"type":"imageBlock"},{"hideImageBorder":false,"image":{"file_id":11245,"path":"1493120404\/brdbakemaskin-trinn-2.jpg","title":null,"description":null},"imageText":"STEG 2: Hell i M\u00f8llerens br\u00f8dblanding","width":"small","position":"pull-left","format":true,"type":"imageBlock"},{"hideImageBorder":false,"image":{"file_id":11248,"path":"1493120407\/brdbakemaskin-trinn-3.jpg","title":null,"description":null},"imageText":"STEG 3: Tilsett gj\u00e6r","width":"small","position":"pull-left","format":true,"type":"imageBlock"},{"hideImageBorder":false,"image":{"file_id":11246,"path":"1493120405\/brdbakemaskin-trinn-4.jpg","title":null,"description":null},"imageText":"STEG 4: Tilsett v\u00e6ske","width":"small","position":"pull-left","format":true,"type":"imageBlock"},{"hideImageBorder":false,"image":{"file_id":11243,"path":"1493120401\/brdbakemaskin-trinn-5.jpg","title":null,"description":null},"imageText":"STEG 5: Lukk lokket, start maskinen.","width":"small","position":"pull-left","format":true,"type":"imageBlock"},{"type":"resetBlock"},{"header":"B - Forsinket start p\u00e5 baking (f.eks morgenen etter)","content":"<p>Tilf\u00f8r alltid ingrediensene i br\u00f8dbeholderen i den rekkef\u00f8lge som listet opp:<\/p>\r\n\r\n<ol>\r\n\t<li>V\u00e6ske<\/li>\r\n\t<li>T\u00f8rre ingredienser<\/li>\r\n\t<li>Gj\u00e6r (Tilf\u00f8res alltid til slutt)<\/li>\r\n<\/ol>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p>V\u00e6r sikker p\u00e5 at du ikke blander gj\u00e6ren med noe av de fuktige\u00a0ingrediensene for tidlig, s\u00e6rlig n\u00e5r du bruker forsinkelsesfunksjonen\u00a0(\u00f8nsker br\u00f8det stekt senere), ellers kan det hende at br\u00f8det ikke hever seg\u00a0ordentlig. Lag gjerne en fordypning i melet hvor gj\u00e6ren legges oppi. Ved bruk av program, legg merke til f\u00f8lgende:<\/p>\r\n","type":"textBlock"},{"header":null,"content":"<p><strong>Program 1\u00a0<\/strong>er det vanligste programmet og brukes n\u00e5r du skal lage vanlig\u00a0br\u00f8d og loff.<\/p>\r\n\r\n<p><strong>Program 2<\/strong>\u00a0er hurtig br\u00f8d. Bruk grunnoppskriften og tilsett 1 ts ekstra med\u00a0t\u00f8rrgj\u00e6r samt 4 ss, 5 ss eller 6 ss ekstra med sukker (avhengig av st\u00f8rrelse p\u00e5\u00a0deigen).<\/p>\r\n\r\n<p><strong>Program 3<\/strong>\u00a0er helkorn br\u00f8d og brukes hvis du velger mye helkorn og annet\u00a0grovt mel.<\/p>\r\n\r\n<p><strong>Program 4<\/strong>\u00a0er hurtig helkorn br\u00f8d. Bruk grunnoppskriften og tilsett 1 ts ekstra\u00a0med t\u00f8rrgj\u00e6r samt 4 ss, 5 ss, 6 ss ekstra med sukker (avhengig av st\u00f8rrelse p\u00e5\u00a0deigen).<\/p>\r\n\r\n<p>Baking skal v\u00e6re moro og med br\u00f8dbakemaskinen kan du f\u00e5 flotte br\u00f8d om\u00a0du tar de enkle avsjekkene f\u00f8r du setter i gang. Har du sp\u00f8rsm\u00e5l, s\u00e5 kontakt\u00a0oss gjerne.<\/p>\r\n\r\n<p>Enkelte problemstillinger vil ogs\u00e5 bli diskutert p\u00e5 v\u00e5re Facebook sider.<\/p>\r\n\r\n<p>\u00a0<\/p>\r\n\r\n<p><strong>Lykke til med bakingen!<\/strong><\/p>\r\n","type":"textBlock"}]}

Bruk av brødbakemaskin

Om du ønsker å bruke brødbakemaskin når du skal bake brød med vårt mel eller våre brødmikser (mange av våre brødblandinger egner seg godt til å bake i brødbakemaskin) vil vi gjerne dele noen erfaringer og tips med deg

Først er det greit å være oppmerksom på at det finnes en del forskjellige brødbakemaskiner som kan fungere ulikt. Følg først og fremst fremgangsmåten som er beskrevet til din brødbakemaskin. 

Vanlige mengder med melblanding, vann og gjær er:

  • 750 g eks Møllerens Kornbrød + 4,5 dl vann og 1 pose (ca 5ts) tørrgjær
  • 500 g eks Møllerens Kornbrød (1/2 pakke), 3 dl vann og ½ pose (ca 3 ts) tørrgjær

Du må gjerne prøve deg litt frem, men vær obs på at våre 1 kg brødblandinger kan være litt for store for noen maskiner. Følg da heller tipset over.

A - Start baking umiddelbart

Bruk denne fremgangsmåten når du skal starte bakingen umiddelbart.

STEG 1: Gjør maskinen klar til bruk. Åpne lokket.
STEG 2: Hell i Møllerens brødblanding
STEG 3: Tilsett gjær
STEG 4: Tilsett væske
STEG 5: Lukk lokket, start maskinen.
B - Forsinket start på baking (f.eks morgenen etter)

Tilfør alltid ingrediensene i brødbeholderen i den rekkefølge som listet opp:

  1. Væske
  2. Tørre ingredienser
  3. Gjær (Tilføres alltid til slutt)

 

Vær sikker på at du ikke blander gjæren med noe av de fuktige ingrediensene for tidlig, særlig når du bruker forsinkelsesfunksjonen (ønsker brødet stekt senere), ellers kan det hende at brødet ikke hever seg ordentlig. Lag gjerne en fordypning i melet hvor gjæren legges oppi. Ved bruk av program, legg merke til følgende:

Program 1 er det vanligste programmet og brukes når du skal lage vanlig brød og loff.

Program 2 er hurtig brød. Bruk grunnoppskriften og tilsett 1 ts ekstra med tørrgjær samt 4 ss, 5 ss eller 6 ss ekstra med sukker (avhengig av størrelse på deigen).

Program 3 er helkorn brød og brukes hvis du velger mye helkorn og annet grovt mel.

Program 4 er hurtig helkorn brød. Bruk grunnoppskriften og tilsett 1 ts ekstra med tørrgjær samt 4 ss, 5 ss, 6 ss ekstra med sukker (avhengig av størrelse på deigen).

Baking skal være moro og med brødbakemaskinen kan du få flotte brød om du tar de enkle avsjekkene før du setter i gang. Har du spørsmål, så kontakt oss gjerne.

Enkelte problemstillinger vil også bli diskutert på våre Facebook sider.

 

Lykke til med bakingen!